Σκέψεις Κυριακής. Της Κυριακής της Αποκριάς, της τελετουργίας της εξιλέωσης

 

Πόσο αληθινή η συγγνώμη; Πόση ανάγκη έχουμε να ζητήσουμε συγχώρεση. Οι σκέψεις μου,  διαβάζοντας στα social media εκατοντάδες αναφορές στη σημερινή ημέρα. Πώς μας προέκυψε; Τι είναι αυτή η μέρα επιτέλους;

Είναι κάτι σαν τις Παγκόσμιες Ημέρες; Είναι όπως λέμε η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, σοκολάτας και άλλων παρόμοιων; Γιατί να είναι ημέρα η «συγχώρεση»; Γιατί χρειάζεται να είναι ημέρα και πόση από την αξία και την αλήθεια της «χάνει» ακριβώς επειδή είναι …έθιμο ή παράδοση;

Συγγνώμη λένε οι γενναίοι. Αυτό ήταν το δικό μου θεώρημα… χρόνια τώρα. Γιατί είχα στο μυαλό μου τη δύναμη που θα πρέπει να κρύβει ένας άνθρωπος για να αναγνωρίσει το λάθος του και να το παραδεχτεί αλλά ακόμη περισσότερο, να το εκστομίσει με διάθεση μετάνοιας και όχι εξαγνισμού.

Συγγνώμη λένε οι γενναίοι γιατί εκτός από δύναμη χρειάζεται και βαθιά πίστη ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ η ανάγκη να ζητήσουν και πάλι συγγνώμη. Της αληθινής μετάνοιας.

Κι όταν πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάμε και νοιαζόμαστε γι’αυτούς η συγγνώμη είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν θέλουμε να «χάσουμε» ανθρώπους από μια κακή μας στιγμή και με μεγαλύτερη ευκολία είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε συγχώρεση.

Τι γίνεται όμως όταν η συμπεριφορά, η στάση, οι πράξεις μας, έχουν προκαλέσει τον πόνο, τη στενοχώρια, την απογοήτευση σε ανθρώπους που ίσως δεν σημαίνουν τόσο πολλά για εμάς; Εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Εκεί  η διαδικασία της συγγνώμης, φιλτράρεται. Σπάνια ζητάμε συγγνώμη και ακόμη πιο δύσκολα παραδεχόμαστε την ανάγκη μας για συγχώρεση.

Αυτή η συγχώρεση όμως έχει πραγματική αξία κι όχι εκείνη που με ευκολία και περισσή υποκρισία σε κάποιες περιπτώσεις εκστομίζουμε.

Ακόμη δεν έχω καταλάβει,  γιατί η «συγχώρεση» χρειάζεται μια ημέρα. Αν είναι θρησκευτικό καθήκον ίσως δεν το έχουμε αντιληφθεί την πραγματική του έννοια. Αν είναι ανάγκη κάθαρσης, πριν τη Σαρακοστή, ίσως πρέπει να σκεφτούμε όλοι καλύτερα κατά πόσο η νηστεία έχει αναφορές στις τροφές μόνο ή στις ψυχές μας.

Σκέψεις Κυριακής. Της Κυριακής της Αποκριάς, της τελετουργίας της εξιλέωσης.

ΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρεις μέρες χωρίς κινητό, social media, e mail. Αποκάλυψη!

  Λίγο η πίεση των ημερών, λίγο οι ειδήσεις…δεν άργησα να το αποφασίσω. Μια καλή ευκαιρία έψαχνα και την άρπαξα από τα μαλλιά κυριολεκτικά. ...